fbpx

Historien om hur vi vann en Guldbagge!

Guldbagge

Ja nu var det väl inte just Dyk & Hav som vann en guldbagge 🙂 Men däremot så hade vi ansvaret för vattensäkerheten och samt en del filmning under vatten och undervattenseffekterna på filmen FEED.

Otroligt roliga veckor med filmteamet vart det och fantastiskt att de vann publikens pris för filmen.

Filmen FEED utspelar sig på en ö i en sjö. Det går inte så bra för ägaren och han bestämmer sig för att ta dit en influencer med sina vänner så att de kan marknadsföra glampingen. De hade dock inte räknat med Märit i sjön!

Trailer för FEED, gissa vilka som är i vattnet…
Några av skådespelarna och regissören

Det är alltså nått så ovanligt som en svensk skräckfilm, producenter är: Alexander Eriksson, Paolo Vacirca och Joakim Lundell . Regi: Johannes Persson. Skådespelare: Vincent Grahl, Sofia Kappel, Annica Liljeblad, Amanda Lindh, Joel Lützow, Molly Nutley, Mikael Odhag, Emelina Rosenstielke, Emma Suki

Vårt jobb var att ansvara för skådespelarnas säkerhet i vattnet, filma under vattnet samt göra effekter såsom vågor på ytan och bidra med vår glada stämning 🙂

Vi blev 2021 uppringda av en fd elev som vi haft i dykkurs som frågade om vi ville hjälpa till i en filminspelning med lite dykning. Vi tycker ju att allt som har med dykning att göra är roligt så vi funderade i ca 3 sek innan vi sa ja. Efter det blev vi kontaktade av en av producenterna, Alexander Eriksson som berättade att de skulle producera en svensk skräckfilm med en låg budget. Vi trodde då att det blir väl som en kul grej och har vi tur så kanske den kommer ut på nån streamingtjänst, kanske. Så vi åkte ned till Stockholms skärgård, närmare bestämt Ljusterö för att provfilma lite effekter. Till vår hjälp så använde vi UW scootrar och lite annat såsom paraplyer, stora dräkter mm för att åstadkomma önskade effekter, filmningen skedde dels från land och från drönare.

Pär kör UW scooter och jagar en simmare (statist) våren 2021 medans tagning sker från drönare

Efter provfilmningen så insåg producenten Alex att vi inte kan ha bubblor och vi övervägde att köra med fridykning men insåg att det inte skulle gå vägen då det i vissa scener kommer att behövas alldeles för lång tid under vattnet, mer än vad vi skulle klara av.

Vi hörde då av oss till Poseidon för att höra om de ville vara med och sponsra en film med 2 st Poseidon SE7EN Rebreathers. De ställde upp och vi fick utbildning på maskinerna och 2 st levererade till oss. Anledningen till att vi vände oss till just Poseidon var att de har väldigt säkra, mångsidiga och okomplicerade rebreathers som alltid fungerar utan problem och som inte kräver lång teknisk utbildning.

Poseidon SE7EN Rebreather

Att detta skulle leda till att vi blev instruktörer och ett Poseidon Rebreather center i framtiden hade vi inte en aning om då. Vi fann även en hel del nya vänner såsom dåvarande säljchef och senare utvecklingsansvarig på Poseidons SE7EN maskinerna Peter Andersson. Peter har varit otrolig hjälpsam i både att ta fram rätt konfiguration på RBn samt utbildat oss upp till instruktörer. Att han dessutom blivit en god vän som vi dyker och åker på resor tillsammans med vart en ren bonus. Tänk vad slumpen kan medföra.

Teknikflotten

Efter detta så vart det uppehåll då finansieringen av filmen skulle slutföras och inspelningarna skulle påbörjas hösten 2021. När hösten kom så var det för kallt i vattnet för skådespelarna och inspelningen flyttades återigen fram till juni 2022.

I maj så åkte vi ned för att utbilda några av skådespelarna i “trygg i vattnet”. De hade hyrt Eriksdalsbadet okristligt tidigt och vi sov i Pärs van på parkeringen utanför. Kl 05:00 så gick vi sömndruckna till entrén och blev mötta av ett helt filmteam med kameror och ljudkillar och intervjuare som skulle göra en “behind scenes film. Vi var väl inte riktigt beredda på det och inte riktigt vakna och svamlade an massa så att det troligen inte blev nån behind scenes :-). Väl i badet så fick skådespelarna träna på att hålla andan och känna sig trygga i det samt skådespela samtidigt som de bryskt blev neddragna under ytan av oss. De var otroligt duktiga.

Sedan dröjde det några veckor innan själva inspelningen påbörjades.

Vi kom ned till Ljusterö och bodde i Pers van i slutet på juni.

Vårt välorganiserade hem under några veckor
Maten är serverad
En camping med hemligheter…

Där möttes vi av ett stort filmteam och skådespelare samt alla människor som krävs för en filminspelning, det är fler människor än vad man kan tro som är inblandade i en filminspelning. Vi hade stor hjälp av stuntkordinatorn Martin som visade sig komma från Forsa! Världen är liten. Vi diskuterade hur vi skulle kunna dra ned människor i vattnet utan att röja oss själva och inte utsätta någon för fara. Många diskussioner vart det.

Det hade dragits ut ström via en kabel till ön där en del av handlingen skulle utspela sig.

Det är en hel del som skall klaffa för att det skall bli en film. Vi jobbade från em till tidig morgon ca 12h per dygn och under dessa timmar så producerades ca 3 min spelfilm! Vi gick och la oss när solen började stiga upp på himlen.

En tidig morgon med en del av vår utrustning

Det man kanske inte tänker på som biobesökare är att om tex en scen är att 5 st springer ned på en brygga för att hoppa i vattnet så krävs det 5 tagningar för att filma varje skådespelare, några tagning för att filma miljö, några tagningar för att filma hela förloppet med samtliga, några tagningar för att filma hoppet sedan skall det filmas ut olika vinklar. Sedan så tar det alltid slut i nått batteri eller att det måste tas om pga andra anledningar som att solen går i moln, ett flygplan flyger förbi eller nått tekniskt strul. Ja ni förstår att det fort blir många tagningar för några sekunders färdig film.

Mobil kamerakran på flotte

Vi låg i vattnet över 8h per dag och såg till att alla skådespelarna var trygga i vattnet, filmade undervattensscener, gungade båtar, drog ned folk i vattnet, ordnade mystiska vågrörelser mm.

Många timmar i vattnet vart det

Vi blev goda vänner med filmteamet och skådespelarna och hade riktigt trevliga veckor i stockholms skärgård.

Det är kul när skådespelarna vill ha bild på oss tillsammans med dem, klart han får det 🙂 Mikael Odehag (Campingägaren i filmen)
Stuga känd från film 🙂
Morgonmöte med stuntkordinatorn Martin och scripta mm

Vi hade otroligt tur med vädret och temperaturen. Vatten temperaturen låg på ca 28 grader så någon torrdräkt behövdes ej utan vi körde med våtdräkt.

Pär gör sig redo för inspelning
En av många nattscener, skräckisar har en förkärlek till nätter 🙂

Att allt detta slit skulle bli en sån succé och leda till en guldbagge hade vi ingen aning om då.

På hösten blir vi uppringda av Alex igen och han vill göra några slutscener och produktplaceringar på Poseidons rebreather som också förklarar hur Märit kunde röra sig i sjön utan att bubblor och så snabbt. Det var alltså Rebreather och UW-scootrar som skulle filmas.

Provtagning av Poseidons produkter
Produktionsbilen där det redigerades film efter varje inspelningsdag
Här redigerades filmen eftersom den blev klar

Efter att inspelningsdagarna var klar så dröjde det till november då vi blev inbjudna på den stora premiären i Stockholm.

En superkul kväll med alla inblandade plus 500 st inbjudna kom för att se filmen.

Inte varje dag som ens namn rullar i eftertexterna på en film 🙂
Dykarna i filmen, Jan Numelin, Pär Söderqvist, Tomas Edin

Sedan gick det som det gick och filmen blev en stor succé och vann en guldbagge som publikens pris 🙂 Vem hade trott det när vi fick det där samtalet en gång i juni 2021!

En riktigt rolig resa med många glada minnen vart det. Nu väntar vi på 2:an eller kanske någon annan filminspelning som behöver dykare.

Har ni ännu inte sett filmen så tycker jag ni skall göra det. Den är klart värd en titt! finns att köpa eller hyra på SFanytime, Viaplay, Itunes mm.

Vinnaren av Guldbaggens publikpris utses av allmänheten i en omröstning som görs av Svenska Filminstitutet i samarbete med Aftonbladet.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.